Svetska zdravstvena organizacija: 10 činjenica o HIV-u

1. HIV je virus humane imunodeficijencije koji inficira ćelije imunog sistema kod ljudi.

Infekcija uzrokuje propadanje imunog sistema što dovodi do umanjene sposobnosti organizma da se bori protiv raznih infekcija. AIDS je sindrom stečenog nedostatka imuniteta koji predstavlja uznapredovali stadijum infekcije HIV-om što dovodi do oboljevanja od raznih infekcija usled propadanja imuniteta. Preko 20-ak infekcija sklone su napadanju imunog sistema usled njegove slabosti. Ove infekcije se zovu oportunističke infekcije što znači da se ne bi pojavile tako lako da je organizam u dobrom stanju. 

2. HIV se može dobiti na nekoliko načina:
  • Nezaštićenim analnim, vaginalnim i oralnim seksualnim odnosom sa inficiranom osobom
  • Primanjem inficirane krvi putem transfuzije
  • Deljenjem inficiranih igala, špriceva i ostalih oštrih instrumenata (makazice, žilet i sl.)
  • Sa majke na dete u toku trudnoće, porođaja i dojenja
Opširnije... →

Testiranje na HIV jedini način da saznamo da li imamo HIV

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr. Milan Jovanović Batut" od 88 novootkrivenih HIV pozitivnih muškaraca u 2012. godini, 59 čine osobe iz gej populacije. Podaci dobijeni sa nacionalnog istraživanja o HIV infekciji u gej populaciji koje je isti institut sproveo tokom 2012. godine govore da svaka 22 osoba u gej populaciji u Beogradu ima HIV.

Testiranje na HIV je jedini pouzdani način putem koga možemo da saznamo da li smo se inficirali ili ne. Saznanje da li imamo ili nemamo HIV može nam pomoći da svoj život učinimo boljim. Ako saznamo da nemamo HIV to je šansa da ostanemo zdravi i počnemo da koristimo zaštitu. Ukoliko saznamo da imamo HIV, ova informacija koliko god traumatična bila, može nam pomoći da započnemo terapiju na vreme koja nam omogućava da živimo zdravo dugi niz godina. Saznanje da smo HIV pozitivni treba da nas motiviše da uvek preduzimamo mere da zaštitimo osobe sa kojima smo u odnosu da se ne inficiraju, kao i da se ne reinficiramo novim HIV virusom koji nam može znatno pogoršati zdravstveno stanje. Terapija u našoj zemlji je besplatna.

Opširnije... →

Prevencija najvažnija u borbi sa HIV-om

Za osobe koje su zaražene HIV virusom država je obezbedila potrebne lekove, ali je važno da nadležne institucije postanu aktivnije u vezi sa prevencijom, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Povodom početka edukativne kampanje "HIV ključne reči - zaštiti se znanjem", ona je novinarima rekla da su se mladi sa ovim problemom dosad češće obraćali nevladinom sektoru, jer je bio aktivniji od institucija sistema koje se brinu o javnom zdravlju.

"Što se tiče terapije, stavili smo na takozvane liste sve lekove koji su potrebni obolelima", rekla je ministarka.

Ona je ocenila da je danas započeta edukativna kampanja koja je namenjena mladima primer kako na pravi način treba prevenirati širenje HIV virusa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji je početkom 2013. bilo 1.715 osoba koje žive sa HIV-om. Tokom 2012. je otkriveno 125 inficiranih HIV virusom, što nas svrstava među zemlje sa niskom stopom oboljevanja.

Izvor

Strana 1 od 3